MLY

2012-10-18
18:35:37

Blodprov visade att engill har Anaplasma!

Efter att jag och engill varit med på prova på tävlingen började han bete sej konstigt, Kastade sej och ville inte gå av gårdsplanen. Trodde först att det var för att han inte ville gå ifrån sina kompisar och stressade upp sej lite av travar hingsten som nyligen kommit och sprang som en idiot i hagen när vi gick förbi, för när vi kommit in i skogen gick det bra. När han fortsatte att "dumma"sej  lät jag han stå en vecka och red sen i den gamla sadel, tänkte att han kanske hade obehag eller så av den nya sadeln. Han fortsatte att dumma sej, kasta sej flera gånger, så satte på han graman och för att han inte skulle kunna köra upp huvudet och springa ifrån mej. Då gick bra. Sen blev det dax för e lättklass tävling i Kungsbacka, Vi gick igenom honom försäkerhetes skull så han inte hade ont någon stans, men de hade han inte... vi åkte dit men engill var inte alls sej själv, Engill Ville inte alls vara med, kastade sej och var på väg av banan flera gånger, blev istadig och han var seg och slö. (Engill brukar vara pigg och framåt, specigellt när det är mkt hästar och/ eller publik, för då ska han visa hur snygg han är:)
 
Så det var bara att åka hem, släppte ut han i hegen, då vi trodde han fått någon infektion eller så. sen blev det till att ta blovprover och gå igenom hästen och det visade sej att han hade antikroppar som visade att han fått anaplasma, eller erlichias som det kallades innan. Iaf en sjukdom efter färsting. De var en lättnad att veta, och få svar på varför han betet sej konstigt. Med fasit ihand ångrar jag att jag inte tog blodplov och kollade tidigare, men det är ju alltid lättare i efterhand. Han hade ju inte direkt någon feber, och han har haft god aptit hela tiden vilket brukar vara de man märker först tydligen. eller att dom blir väligt slöa, men Engill har inte varit ovanligt seg i hagen eller så innan vi åkte på sista tävlingen. :/ och tydligen brukar värdena kunna stiga i samband med transport...
 
Nu har det var diskussion hurvida man ska eller inte ska behandla. Men eftersom som den akuta fasen redan är över så tror vetrinären inte att det behövs behandlas. Så nu ska vi vänta tre veckor och ta nya prover då och se fall värdena går ner och lite så.. Hoppas bara att han blir bra snart!!!
 
Nu när ja inte rider lägger jag tid på att borsta, promerna och mysa lite extra med honom.. Min älskade, underbara lilla häst! om du bara visste hur mkt Jag älskar dej!  Nu är det viktigaste att du blir bra snart!